Wie zijn wij?

Shuffleboard is een sport die in veel landen binnen Europa, waaronder Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Oostenrijk, maar ook buiten Europa, zoals de VS, Japan, Brazilië en Australië, zeer populair is. Veel landen hebben hun eigen Shuffleboard Bond en ook is er een Internationale Bond. Jaarlijks wordt een WK georganiseerd en om de twee jaar een EK. Sinds 2019 wordt er shuffleboard in ons land gespeeld door de oprichting van onze Nederlandse Shuffleboard Vereniging in Echtenerbrug.

Hoe het begon

Shuffleboard is in de 15e eeuw als ‘shovelboard’ begonnen in Engeland. Dit is een ’tafelversie’ van shuffleboard die, naast de ‘vloerversie’, nog steeds in Engeland wordt gespeeld. Vanaf 1840 werd shuffleboard als vermaak op cruiseschepen aangeboden. Er werd een shuffleboardbaan op het dek geschilderd en is zo is déze versie in de VS terecht gekomen. In 1924 werd de eerste shuffleboardclub ter wereld opgericht in Sint Petersburg, Florida. Dit is de oudste en grootste club ter wereld, met ruim 60 permanente banen waar dagelijks honderden mensen shuffleboarden.

Shuffleboard is verrassend leuk

Shuffleboard is een mooie combinatie van een beweeg- en denksport. Het lijkt makkelijk en het is een feit dat iedereen het binnen vijf minuten kan spelen. Maar schijn bedriegt! In de eerste plaats vereist het concentratie om een schijf goed te kunnen spelen en er is veel training voor nodig om trefzeker te worden. In de tweede plaats kent shuffleboard een enorme hoeveelheid strategieën, waar zelfs boeken en DVD’s over verschenen zijn, waardoor het ook op de lange termijn uitdagend blijft. Shuffleboard is verrassend leuk!

Shuffleboard verbindt

Aangezien er steeds nieuwe spelers naast elkaar staan, is shuffleboard een sport die mensen snel verbindt. En jong en oud kunnen gezamenlijk spelen, van 7 tot 100 jaar. Ook omdat niet alle aanwezigen tegelijkertijd op de banen kunnen staan, zijn er altijd een aantal die op de stoelen langs de banen zitten en gezellig met elkaar praten. Zo zijn er bij onze vereniging al binnen korte tijd nieuwe vriendschappen ontstaan!

Tijdens een van onze eerste trainingsavonden heeft Omrop Fryslân opnames gemaakt. Dit leuke filmpje vind je hier https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=xS3aclnIzPM

Bestuur Nederlandse Shuffleboard Vereniging Echtenerbrug

Het bestuur van de NSV in Echtenerbrug

Het bestuur wordt gevormd door voorzitter Grietje Nauta, secretaris Herman Slump, penningmeester René Rotgans en de algemene bestuursleden Corrie Annema en Anja Winia.